Странице

субота, 26. јануар 2013.

Usprotivite se GMO-u

Kraj prošle i početak ove godine je svakako obeležen borbom i protestima protiv GMO-a (Genetski Modifikovanih Organizama). To su biljke u koje je ubačen gen životinje ili insekta, i nikako ih ne treba mešati sa hibridima (biljkama  ukrštanim prirodnim putem ili kalemljenjem). Ti organizmi nikako ne mogu nastati prirodno, nego samo u laboratoriji. Najveći problem je što i tamo, oni ne znaju šta rade, (Bože, oprosti im ne znaju šta čine.), da pojednostavim, "upucavaju" biljku genima npr. bubašvabe, i nemaju nikakvu kontrolu nad tim. 
Genetičari i oni koji se zalažu za GMO se trude da te organizme (ne mogu ih nazvati biljkama) predstave kao veoma otporne, korisne, sa boljim prinosima, zdravim i jednako lepim plodovima, ali niko ne govori o njihovoj štetnosti, o rezultatima mnogih istraživanja, koji su nepovoljni, koji govore o trajnoj šteti koju ovi organizmi prouzrokuju.
GM organizmi ne daju seme, seme se mora kupovati. Samim tim, onaj ko vam prodaje seme vas na neki način poseduje. Dobićete seme ako budete dobri. Takođe, GMO se mora prskati mnogo većim količinama pesticida kojih nam je i ovako previše. Zemljište nakon sejanja GMO-a ne može da prihvati više one "obične" biljke, jer je iz raznih razloga previše zatrovano. Takođe, ni pčele neće preživeti (između ostalih insekata), jer GMO imaju insekticid u sebi, tj. sposobnost da ga proizvedu. Ceo planetarni  Eko sistem je ugrožen. 

Naučnici su dokazali da GMO izaziva rak, a kod laboratorijskih miševa, u trećoj generaciji izaziva sterilitet. 

Znam, sve ovo deluje kao loš naučno-fantastični roman, ali to je naša sadašnjost i naša budućnost, ako se ne usprotivimo SADA. Naša vlada se priprema da iznese na raspravu izmenu zakona o legalizaciji GMO-a početkom ove godine. Ako imamo svest, savest i osećaj odgovornosti prema sebi i prema budućim generacijama, onda je neophodno da se čuje i naš glas. 

Naravno, treba biti temeljno informisan. Preporučujem knjigu Džefri Smit-a: Seme uništenja, u originalu Jeffrey M. Smith: Seeds of Deception. Možete je preuzeti na ovom linku: Seme uništenja - Džefri Smit
Ako vas mrzi da čitate celu knjigu, ovde možete preuzeti kratak tekst o tome sta je GMO, koji je istovremeno i poziv na protest koji će se održati 21. marta. Link za preuzimanje je ovde.  

Vremena za odlaganje više nema, vreme za nevericu je odavno prošlo. Treba misliti na budućnost, zdravlje i opstanak. I boriti se za to. 



Нема коментара:

Постави коментар